FAQ

Nega in vzdrževanje

V spodnjem članku si boste lahko preprbrali nasvete in navodila, kako vaš parket, ladijski pod ali druge lesene talne obloge zaščititi pred poškodbami in drugimi vplivi, ki lahko vplivajo na izgled, lastnosti, lepoto in obstojnost.

Po končanem polaganju:

– čeprav je lepilo suho že po 24-ih urah in lahko prostore že uporabljate priporočamo, da le to storite previdno, saj lepilo še vedno nima končne trdnosti – če se je parket oljil ali lakiral po položitvi (ni bil položen gotov parket), je pohoden po 24-ih urah. Upoštevati pa je treba, da se olje z voskom dokončno posuši (mikro sušenje) po 14-ih dneh, lak pa po 21-ih dneh. Parket v tem obdobju uporabljamo s povečano pazljivostjo in ga z ničemer ne pokrivamo – pohištvo se lahko v prostor namesti po sedmih dneh (pohištvo premikamo z dvigovanjem in ga ne vlečemo po tleh!)

Priporočila za zaščito tal pred poškodbami:

– na predmete, ki jih premikamo (miza, stoli) je priporočljivo na nogice (oziroma spodnje dele) prilepiti zaščitna sredstva (filc, pluta, pvc ščitniki,…) – na stolih, ki se premikajo s pomočjo kolesc, je priporočljiva uporaba mehkih kolesc iz gume in pa uporaba ustrezne podloge za stole – pred prostori s parketom predlagamo uporabo predpražnika, ki prepreči vnos peska, kamenčkov in vode – odsvetujemo hojo po parketu z visokimi petkami, saj le te poškodujejo parket – izogibamo se trajni izpostavljenosti parketa visoki vlagi saj ta škoduje lesu – v primeru sobnih rastlin priporočamo uporabo podlog pod lončki, ki ne prepuščajo vlage, saj lahko ta trajno poškoduje vaš parket.

Nega in čiščenje:

– ob položitvi gotovega parketa ga čistite v skladu z navodili proizvajalca parketa – pri sveže položenem, oljenem ali lakiranem parketu, prvih 14 dni ne priporočamo čiščenja z vodo, prav tako je potrebno previdno čiščenje z ostalim (sesanje, pometanje, …) – za čiščenje priporočamo mehko omelo, mehko krtačo na sesalcu ali pa krpo maslenko – pri čiščenju z vodo je potrebno v to dodati posebno čistilo za oljen oz. lakiran parket, krpo, ki naj bo mehka, pa dobro ožeti – za čiščenje NIKOLI ne uporabljamo čistilcev na paro, premokrih krp, agresivnih čistil ali pregrobih krtač, saj lahko RESNO poškodujejo parket – priporočamo obnovitev zaščitnega sloja olja, preden se ta preveč izrabi – lakiran parket lahko osvežimo z nanosom zaščitnega negovalnega premaza

Vzdrževanje klimatskih razmer v prostoru:

Če boste poskrbeli za dobro in zdravo klimo za ljudi se bo tudi vaš parket počutil dobro in z njim ne boste imeli težav (temeperatura med 15° in 24°, relativna zračna vlažnost med 50 in 65%). Previsoko vlažnost lahko regulliramo z vklopom klimatske naprave ali gretja, za prenizko vlažnost pa priporočamo uporabo vlažilcev zraka, da preprečimo izsušitev prostora in parketa, še posebej v času kurilne sezone. Če tega ne upoštevamo, se lahko v parketu pojavijo neenakomerne reže, ki pa lahko izginejo, ko se v prostoru vzpostavijo normalni pogoji.

Da bi se izgonili poškodbam laka, se izogibamo hoji po parketu v visokih petkah, dolgih krempljev domačih živali, nepravilno premikanje pohištva in še bi lahko naštevali.

Največje težave pa nam lahko povzroči vlaga. (poškodbe od vlage na površini parketa in njegovi notranjosti)

To se lahko zgodi iz več razlogov: – previsoka vlažnost ali neustrezna izolacija – izoliranost materiala pod parketom – polaganje izloacije na neravnih tleh – slabo tesnenje spojev izolacije – napaka v izolacijskem materialu

Če se pojavijo poškodbe tal zaradi vlage, je to ena najbolj kompleksnih napak, ki zahtevajo skoraj popolno prenovo tal (kompletno odstranjevanje parketa, hidro in toplotne izolacije, … )

Nihanje parketa

Takšna napaka ni neobičajna, temu pa se je potrebno izgoniti med namestitvijo in pri tem upoštevati nekaj pravil:

– obvezna uporaba ustreznih premazov, izolacijskega materiala in lepil – ravna tla – ustrezno posušeni sveži estrihi

Za odpravo nihanja talne obloge, je potrebno odstraniti vse plavajoče deščice in preveriti stabilnost podloge, tal, izolacije. Če večjih težav ni, se odstranjene deščice z ustreznimi lepili prilepi nazaj.

Škripanje parketa

Škripanje parketa ne predstavlja posebnih nevarnosti je pa lahko zelo moteče za nas ali naše sosede. Do tega pride zaradio:

– praznin med in pod deskami – uničenje slojev med parketi

V prvem primeru se lahko težava enostavno reši z zvrtanjem majhne luknjice v parket, prazen prostor se zapolni z lepilom, luknjica pa se zapre s kitom. V drugem primeru pa je potrebno del odstraniti in ponovno na novo položiti del, kjer je prišlo do težave.

Majhne kozmetične napake

Do večine teh napak in poškodb pride zaradi nepremišljenega in nepravilnega ravnanja s parketom. Naj bo to nepravilno premikanje pohištva, padcev različnih predmetov na tla, visoke pete, domače živali itn. Majhne napake lahko popravimo z zaščitnim lakom (tanka plast). Večje praske in vdrtine pa se lahko napolnijo s kitom (barva naj bo čim bližje barvi parketa), po tem pa obdelan del še pobrusimo in polakiramo.

Če je poškodovana večja površina svetujemo, da se obnovi celoten vrhnji sloj (brušenje in lakiranje).

Obnova starega parketa

Obnova starega in obrabljenega parketa je zahtevna, vendar se po obdelavi parket skoraj ne razlikuje od parketa, ki je bil na novo položen. Odsvetujemo vam, da se tega lotite sami, saj za to potrebujete ustrezno opremo in znanje (lahko se zgodi, da tla po brušenju ostanejo valovita, zaradi preveč zbrušenega materiala). Po natančnem brušenju prask in poškodb se površina očisti, zapolnijo se vrzeli in špranje, parket se spolira s smirkovim papirjem in prelakira s tremi plastmi laka.

Če boste upoštevali vsa navodila za uporabo ter vzdrževanje boste dosegli dolgo življensko dobo vašega parketa, ki bo razveseljeval tudi generacije za vami!

Suho (redno čiščenje) oljenega parketa

– pometanje – sesanje (uporaba mehke krtače) – brisanje s krpo maslenko

Občasno (mokro čiščenje) in odstranjevanje madežev

– čiščenje z vodo, kateri moramo dodati čistila za oljen parket (brez teh čistil, bi olje izgubilo svojo zaščitno funkcijo), krpa oziroma pripomoček za čiščenje ne sme biti preveč moker, saj lahko s tem škodimo našemu parketu

Obnovitveno oljenje parketa

– obnovitveno oljenje je odvisno od intenzivnosti uporabe prostora in obrabe parketa – priporočamo, da se zaščitni sloj obnovi. še preden se preveč izrabi ali izsuši – priporočamo, da bolj obremenjene površine (recimo pri vhodnih vratih, parket v kuhinji, …) naoljite bolj pogosto, kot manj obremenjene (spalnica, drugi, manj obremenjeni prostori, …)

Suho (redno čiščenje) lakiranega parketa

– pometanje al uporaba mehkega omela – sesanje (uporaba mehke krtače) – brisanje s krpo maslenko

Občasno (mokro čiščenje) in odstranjevanje madežev

– čiščenje z vodo, kateri moramo dodati čistila za lakiran parket (brez teh čistil, bi olje izgubilo svojo zaščitno funkcijo), krpa oziroma pripomoček za čiščenje ne sme biti preveč moker, saj lahko s tem škodimo našemu parketu – pri tem nikoli ne uporabljamo agresivnih čistil, ki lahko škodijo sloju laka

Obnovitveno lakiranje parketa

– obnovitveno lakiranje je odvisno od intenzivnosti uporabe prostora in obrabe parketa – ob manjši obrabi je možno lepši videz oziroma osvežitev videza doseči s polirnimi negovalnimi sredstvi – pri večji in močnejši obrabi pa je potrebno zgornji sloj pobrusiti in na novo prelakirati vso površino

Pogosta vprašanja

Obnove parketa se lahko lotimo, če smo že pri polaganju upoštevali vsa pravila polaganja. Pri prvem brušenju parketa se opravi odbrus cca. 1-1,5 mm pri vseh nadaljnjih brušenjih pa se debelina zmanjšuje, vse je seveda odvisno od tega, kako ohranjen je parket.

Če smo upoštevali vse korake pri polaganju in vzdrževanju, lahko v parketu uživamo tudi več kot 100 let!

Vinil talna obloga je obloga, ki združuje dve najbolj zaželeni lastnosti talnih oblog: lepoto in trajnost. Ponujamo vam talno oblogo, ki je neverjetno obstojna ter hkrati zelo atraktivna po videzu in teksturi. Ponudimo vam lahko široko paleto dekorjev izgled običajnih lesnih vzorcev, izgled antičnih tal vse do imitacije kamna. Vinil talna obloga je izjemno odporna na obrabo, umazanijo in hkrati zelo enostavno za vzdrževanje. Primerna je za vse prostore od stanovanja in pisarn do restravracij in trgovin. 

Pokličite nas in svetovali vam bomo, katera talna obloga je za vas najprimernejša glede na Vaše potrebe.

Pri nas lahko izbirate med gotovimi parketi, laminati, vinilnimi talnimi oblogami, …

Parket je obnovljiva talna obloga, kar pomeni, da ga ob dotrajanosti lahko povsem obnovimo.

Čas obnove je odvisen predvsem od uporabe oziroma pohodne frekvence. Gostinski lokali, gospodarski objekti, vrtci in šole  so izpostavljeni večji pohodonsti, kar pomeni, da se bo parket prej obrabil in ga bo potrebno prej obnoviti. V bivalnih prostorih, kjer parket redno in pravilno vzdržujemo, ga bo potrebno obnoviti približno vsakih 10 let. Na čas obnove v največji meri vplivamo tudi sami – s pravim ravnanjem s parketom!

Če parket napadejo lesni črvi, moramo najprej ugotoviti izvor insektov in takoj ukrepati. Parket je potrebno takoj premazati s posebnimi tekočinami in tako preprečiti nadaljnji razvoj insektov. Insekti se pojavijo, ko parket pride v stik s starejšim pohištvom ali starim lesenim podom. Če smo problem opazili prepozno pa je potrebno narediti naslednje:

– parket pobrusiti do zdravega lesa – uporabiti ustrezna zaščitna in premazna sredstva – ponovno lakirati.

Ob vseh težavah je delo najbolje prepustiti strokovnjakom, torej nam. Pokličite nas!

Polaganje parketa na talno gretje je mogoče, vendar moramo pri tem upoštevati naslednje:

– zaporedje del – uporaba pravih lepil in premazov – debelina parketa ne sme biti debelejša od 10 – 15 mm – dobro položen in pravilno posušen estrih

Na keramične ploščice lahko polagamo izbrano talno oblogo, vendar moramo upoštevati nekaj navodil:

– če ploščice ne odstopajo, moramo preko njih potegniti izravnalno maso in s tem izravnamo podlogo ter zapolnimo reže (fuge) med ploščicami – če se odločate za parket ali laminat bo dovolj, če se ploščice razmasti in premaže s premazom za boljši oprijem (seveda če je ob tem upoštevano dejstvo, da so tla ravna)

Pred vsakim polaganjem nove talne obloge je potrebno preveriti, ali so tla ravna, da se izognemu poznejšim težavam, ki bi lahko nastale ob neravnih tleh.

Na to vprašanje je zelo težko ponuditi odgovor in je odvisen od prodajalca do prodajalca.

Vsaka talna obloga ima svoje prednosti in svoje slabosti, vsekakor pa je najboljše, če izberemo talno oblogo, ki se lahko obnavlja. Pri obnovljivih materialih se lahko odločimo za obnovitev, kar s seboj prinaša manj stroškov, kot če bi stare talne obloge menjali za nove.